NAS System

Τι είναι το NAS System

nas1To NAS System είναι ένα επαναστατικό σύστημα διάγνωσης και θεραπείας μυοσκελετικών και νευρολογικών δυσλειτουργιών (για παιδιά και ενηλίκους) που γεννήθηκε στη πρωτοπόρο Αυστραλία.

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος πατάει στα δύο του πόδια και ορθοστατεί, είναι μονίμως υπόλογος σε δύο δυνάμεις. Τη δύναμη του βάρους του σώματος του και της δύναμης από την αντίδραση του εδάφους.

Το NAS System είναι ένας τρόπος «αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων» του ανθρώπινου σώματος που εστιάζει στα θεμέλια αυτού, τα κάτω άκρα. Κυρίαρχος στόχος είναι να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη δημιουργία του προβλήματος και έτσι από τη πρώτη κι όλας συνεδρία να σας δώσει τον έλεγχο της κατάστασής σας, να έχετε πλήρη επίγνωση των μηχανισμών που διενεργούν κάτω από το πρόβλημα και φυσικά να παρέχει άμεσα θεραπευτικές λύσεις.

Ως τμήμα του NAS System χρησιμοποιούμε πρωτίστως εξελιγμένες μεθόδους αξιολόγησης και αποκατάστασης της εμβιομηχανικής ευθυγράμμισης των κάτω άκρων. Επίσης συμπληρωματικά χρησιμοποιήσουμε και περισσότερο γνωστές θεραπευτικές μεθόδους όπως κινητοποιήσεις/ανατάξεις αρθρώσεων, διατάσεις μυών, ασκήσεις κινητικού ελέγχου και μυϊκής ενδυνάμωσης, κινητοποιήσεις νεύρων κλπ, αλλά είμαστε σε θέση να στοχεύουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτές τις θεραπείες ανάλογα με το πρόβλημα σας βασιζόμενοι σε ένα εξελιγμένο σύστημα λήψης ιστορικού και κλινικής αιτιολόγησης.

Πόσο καιρό θα πρέπει να κάνω θεραπεία για να έχω αποτελέσματα?

nas2Συχνά οι ασθενείς μας παρατηρούν εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα από τη πρώτη κι όλας συνεδρία.

Στόχος μας είναι για μια αλλαγή 30-50% σε μια συνεδρία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό συνεπάγεται μικρότερο συνολικό χρόνο αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει λιγότερες συνολικές επισκέψεις και χαμηλότερο κόστος αποθεραπείας.

Προσπαθούμε πάντα να οριοθετούμε ένα χρονικό πλαίσιο για την ανάκτηση της καλής υγείας σας και αναφέρουμε πόσες συνεδρίες είναι πιθανό να χρειαστούν για την πλήρη αποκατάσταση. Έχουμε μέσο όρο 6-8 συνεδρίες ανά κλινική περίπτωση και το 95% των περιπτώσεων επιλύεται μέσα σε 3-12 ημέρες.

Ποια άσκηση και ποιές δραστηριότητες θα μπορώ να κάνω μέχρι να γίνω καλά;

nas3Η διευθέτηση του Πρωταρχικού Προδιαθεσικού Παράγοντα (ΠΠΠ) είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνει την αποκατάστασή σας και να αποτρέψει το πρόβλημα από την επιστροφή. Από εμάς μπορεί να σας ζητηθεί να τροποποιήσετε ορισμένες δραστηριότητες για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις συστήνουμε σύντομες προθεσμίες για την αποφυγή της δραστηριότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σας συνιστούμε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερη δραστηριότητα μπορείτε αφού απομακρύνουμε τον ΠΠΠ.

Με τόσες λίγες συνεδρίες θα είμαι 100% καλά?

nas4Στόχος μας ΔΕΝ είναι να σας κρατάμε υπόλογο θεραπευτικών συνεδριών μέχρι να φτάσετε το 100% της ανενόχλητης δραστηριότητας σας. Στο 85% η κατάστασή σας είναι συνήθως πιο σταθερή και λιγότερο επιδεινώνεται σε καθημερινές δραστηριότητες.

Επομένως, αυτό είναι που θέλουμε να πάρετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μπορεί να σας ζητηθεί να μας επισπευτείτε αρκετά συχνά για τις πρώτες συνεδρίες. Όταν όμως έχετε βελτιωθεί στο 85%, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε πιο απαιτητικές δραστηριότητες και να μας επισκέπτεστε λιγότερο συχνά.

Μπορεί η πρόοδος να είναι πιο αργή για μένα που πονάω για χρόνια;

Σε τέτοιες περιπτώσεις σας ζητούμε να μας επιτρέψετε τουλάχιστον 3 με 4 συνεδρίες για να εκτιμήσουμε πόσο γρήγορα μπορεί να επέλθει η αποκατάσταση για σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο λίγο.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς λόγω χρονιότητας συμπτωμάτων και άρα παρατεταμένης δυσλειτουργίας, έχουν περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες από έναν που συμβάλλουν στη συνολική εικόνα.

Στο Physio Kinetics θα σας ενημερώσουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο για εσάς, αλλά και πάλι θα υπολογίσουμε το χρονοδιάγραμμα θεραπείας σας.

Ποια η σημασία του περιοδικού επανέλεγχου?

Η συσσώρευση μεταβολικών παραγώγων και η ένταση της καθημερινότητας από την εργασία, τις κοινωνικές υποχρεώσεις ή τις αθλητικές δραστηριότητες είναι γεγονός! Είναι σύνηθες να αισθάνεστε περιστασιακά κάπως δύσκαμπτη μία περιοχή ή σαν να έχει πληγή.

Αντί να περιμένετε έως ότου είναι πάρα πολύ αργά και υποφέρετε σε ένα ξέσπασμα, συστήνουμε ιδιαίτερα την επικοινωνία σας με το Physio Kinetics για την οργάνωση ενός ραντεβού για να σας κρατήσουμε σε καλή κατάσταση. Ένα νέο άθλημα ή δραστηριότητα μπορεί να απαιτήσει ένα νέο επίπεδο απόδοσης από το σώμα σας. Αυτή είναι και η ιδανική στιγμή για ένα επανέλεγχο!

Δε θέλουμε να σας βλέπουμε κάθε εβδομάδα για μήνες. Αφού σας διδάξουμε πώς να διαχειρίζεστε τη κατάστασή σας από μόνοι σας (με ασκήσεις στο σπίτι κλπ), είναι καλό να σας βλέπουμε μια φορά κάθε 3 με 6 μήνες για έναν έλεγχο.

Οι περισσότεροι ασθενείς μας δηλώνουν "δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που ένιωσα τόσο καλά".

Γιατί με συμβουλεύετε να κάνω αποκατάσταση με τη μέθοδο Pilates?

Πληθώρα ερευνών την τελευταία εικοσαετία αποκρυπτογράφησαν ένα περίπλοκο ιδιοδεκτικό μηχανισμό σταθεροποίησης του σώματος με τη συμβολή μιας άγνωστης εξειδικευμένης μυϊκής ομάδας ("σταθεροποιητές του κορμού" – "core stability muscles").

Κλινικές έρευνες απέδειξαν ότι ο πόνος, η χρόνια δυσλειτουργία, η έλλειψη άσκησης και η κακή στάση του σώματος μεταξύ άλλων, οδηγούν στην σταδιακή αδρανοποίηση αυτών των μυών όσον αφορά την άρτια συνεργασία, τη ταχύτητα και δύναμη συστολής τους. Η δυσλειτουργία αυτή έχει αναγνωριστεί ως Πρωτεύων Προδιαθεσικός Παράγοντας (ΠΠΠ) υποτροπών σε ορθοπεδικές και αθλητικές παθήσεις. Οι θεραπευτικές ασκήσεις σταθεροποίησης στοχεύουν στην επανεκπαίδευση της αντανακλαστικής λειτουργίας αυτών των μυών καθώς και στην ενδυνάμωσή τους.
Η αποτελεσματικότερη μεθόδος ενεργοποίησης και εκγύμνασης των σταθεροποιητών μυών είναι το Pilates.

Εμπνευσμένη από τον Joseph H. Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα (1920s) αρχικά σαν μέθοδος εκγύμνασης χορευτών (αυξημένες απαιτήσεις συναρμογής και ελέγχου των κινήσεων του σώματος) απέκτησε αναγνωρισημότητα την δεκαετία του '90 στις ΗΠΑ και από εκεί εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο ως ευρύτερη μέθοδος γυμναστικής.

Οι θετικές επιπτώσεις των ασκήσεων Pilates στους σταθεροποιητές μυς προσέλκυσε το ενδιαφέρον ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της αποκατάστασης. Μετά από τροποποιήσεις και προσαρμογές οι ασκήσεις αυτές χρησιμοποιούνται σαν θεραπεία στο Physio Kinetics για πληθώρα δυσλειτουργιών της σπονδυλικής στήλης και αθλητικών κακώσεων.
Η συνδυασμένη εφαρμογή του NAS System (για βελτίωση ανατομικής ευθυγράμμισης και κατανομής φορτίων κατά μήκος του σκελετού και της κινητικότητας & ελαστικότητας των αρθρώσεων) και του Pilates Αποκατάστασης (για βελτίωση σταθεροποίησης & ελέγχου της κίνησης) αποτελούν ορόσημο για την αποτελεσματική συντηρητική και οπωσδήποτε μετεγχειρητική αντιμετώπιση προβλημάτων στο ανθρώπινο σώμα, ανεξαρτήτου επιπέδου φυσικής δραστηριότητας.

Ο Joseph H. Pilates έλεγε χαρακτηριστικά, «σε 10 συνεδρίες αρχίζεις να νιώθεις την αλλαγή στο σώμα σου, σε 20 συνεδρίες βλέπεις την αλλαγή, σε 30 συνεδρίες ζεις πλέον μέσα σε άλλο σώμα»!

Copyright © PhysioKinetics 2011-2013. All Rights Reserved.